Tips tegen haaruitval bij mannen

Tips tegen haaruitval bij mannen

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem onder mannen. Zeker als je nog jong bent, kan dit als man impact hebben op je zelfvertrouwen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken en geven we tips om haaruitval tegen te gaan of te vertragen. Of je nu 25 of 50 bent; met de juiste aanpak kun je je haar in optimale conditie houden.

Is haaruitval normaal bij mannen?

Haaruitval is heel normaal en komt vaak voor onder mannen. Onderzoek toont aan dat ongeveer 85% van de mannen tegen de leeftijd van 50 jaar flink dunner haar heeft. Erfelijkheid speelt hierbij een belangrijke rol. Als veel mannen in je familie kaal zijn geworden, is de kans groot dat jij er ook mee te maken krijgt.

Hoewel haaruitval bij mannen normaal is naarmate ze ouder worden, kan het ook op jongere leeftijd beginnen. Het is belangrijk om te weten dat vroegtijdige haaruitval, vooral tussen de 25 en 35 jaar, steeds vaker voorkomt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Genetische aanleg (erfelijke factoren)
  • Hormonale veranderingen
  • Stress en burn-out
  • Voedingstekorten
  • Agressieve haarverzorgingsproducten
  • Medische aandoeningen (zoals schildklierproblemen)
  • Bepaalde medicijnen
  • Milieuverontreiniging en blootstelling aan gifstoffen

Wat kun je als man doen tegen haaruitval?

Er zijn verschillende manieren om haaruitval als man tegen te gaan of te vertragen. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging, een gebalanceerd voedingspatroon en het tegengaan van stress kan de algehele gezondheid van je haar bevorderen. Daarnaast is het gebruik van de juiste haarverzorgingsproducten essentieel.

Kies bij voorkeur voor producten met natuurlijke ingrediënten die de hoofdhuid en haarfollikels ondersteunen. Vermijd synthetische stoffen die de hoofdhuid kunnen irriteren en haaruitval kunnen verergeren, zoals parabenen, SLS en siliconen. Met name in goedkopere producten in de supermarkt en bij de drogist komen deze stoffen vaker voor.

Kan je haar teruggroeien na haaruitval?

Of je haar kan teruggroeien na haaruitval, hangt af van de oorzaak. Bij tijdelijke haaruitval veroorzaakt door stress, voedingstekorten of bepaalde medische aandoeningen, kan het haar vaak weer aangroeien zodra de onderliggende oorzaak is aangepakt. Het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen zodra je merkt dat je haar dunner wordt.

Bij erfelijke haaruitval (alopecia androgenetica) is het haarverlies vaak permanent. Hoewel een gezonde levensstijl en goede verzorgingsroutine helpen om de haargroei te stimuleren en het haarverlies te vertragen, is het niet altijd mogelijk om kale plekken te herstellen. Daarom is het belangrijk om vroeg te beginnen met een goede haarverzorgingsroutine.

5 tips tegen haaruitval bij mannen

Dit zijn onze 5 beste tips voor mannen om haaruitval tegen te gaan of op zijn minst te vertragen:

Tip 1: Gebruik de juiste haarverzorgingsproducten

Kies een shampoo, conditioner en andere haarverzorgingsproducten met een natuurlijke formule, zonder agressieve chemicaliën. Overweeg ook het gebruik van een haartonic om de hoofdhuid te voeden en te hydrateren. Eau de Portugal Hair Tonic van Clubman Pinaud is een verfrissende tonic die de bloedcirculatie verbetert en helpt om haaruitval te voorkomen.

Tip 2: Pas je levensstijl aan

Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan de algehele gezondheid van je haar. Zorg voor voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet rijk aan eiwitten, ijzer en andere essentiële voedingsstoffen. Omega-3 vetzuren, bijvoorbeeld uit vette vis of lijnzaadolie, kunnen ook bijdragen aan een gezonde hoofdhuid.

Als actieve of ambitieuze man is het ook belangrijk om stress in je leven waar mogelijk te verminderen. Dit kan door ontspanningstechnieken toe te passen, zoals meditatie of yoga. Overmatige stress kan de haargroei negatief beïnvloeden en vroegtijdige haaruitval versnellen. Zorg ook voor voldoende hydratatie door dagelijks genoeg water te drinken.

Tip 3: Stimuleer je hoofdhuid

Een gezonde bloedsomloop in de hoofdhuid is essentieel voor gezonde haargroei. Masseer je hoofdhuid regelmatig om de bloedcirculatie te stimuleren. Je kunt dit doen tijdens het wassen van je haar of door dagelijks een paar minuten te besteden aan een hoofdhuidmassage.

Tip 4: Gebruik de juiste haarborstel

Heb jij als man langer haar en borstel je het regelmatig? Dan heb je ongetwijfeld gemerkt dat er regelmatig haren aan je borstel blijven hangen. Gebruik daarom een goede haarborstel zoals By Vilain Detangler Hair Brush die speciaal ontwikkeld is om de haarvezel tijdens het borstelen te beschermen en de kans op haaruitval te verkleinen.

Tip 5: Experimenteer met haarstyling

Met het juiste kapsel en styling van je haar, kun je dunner wordend haar als man effectief camoufleren. Kies voor een kapsel dat volume creëert, zoals een textured crop of een zijscheiding. Vermijd zeer lange kapsels, die het haar plat kunnen maken en dunne plekken kunnen accentueren. 

Wat stylingproducten betreft kies je het beste voor producten die volume geven, zoals volumepoeder. Slick Gorilla Hair Styling Powder is een goed voorbeeld van een lichtgewicht volumepoeder dat dunner wordend haar door haaruitval goed kan camoufleren. Vermijd zware gels of waxen die het haar kunnen verzwaren en de hoofdhuid kunnen verstoppen.